Hvad er en forskningsoversigt
En forskningsoversigt er en sammenfatning af resultaterne fra flere videnskabelige studier. Størstedelen publiceres som artikler i videnskabelige tidsskrifter, hvor de på engelsk kaldes ‘reviews’.
Sammenfatning af forskning
Når man taler om at arbejde evidensbaseret, er det som regel netop forskningsoversigter, man bruger til at finde frem til, hvad forskningen samlet set kan bidrage med – altså om der evidens for noget eller ej.
Der er i midlertid forskel på, hvordan de enkelte forskningsoversigter er udarbejdet, og det kan have indflydelse på, hvor solide konklusioner de kan bidrage med.
Derfor er det vigtigt at kunne vurdere kvaliteten af en forskningsoversigt. Under punktet Før du bruger en forskningsoversigt har vi skrevet lidt om, hvad du skal være opmærksom på.
Systematiske forskningsoversigter
De fleste forskningsoversigter er såkaldt systematiske (‘systematic reviews’). Det systematiske består i, at man har søgt efter alle tilgængelige, relevante forskningsresultater og nøje udvalgt og kvalitetsvurderet dem efter en række på forhånd fastlagte kriterier. Herefter er resultaterne blevet sammenfattet på en måde, som giver et overblik over, hvad man samlet set ved omkring et specifikt spørgsmål.
Nogle gange ligner de udvalgte studier hinanden så meget, at det er muligt at sammenfatte resultaterne i en såkaldt meta-analyse. Man samler kort sagt resultaterne i en bunke og analyserer dem igen for at kunne konkludere på baggrund af et større talmateriale.
Når det ikke er muligt at samle resultaterne i en meta-analyse, vil sammenfatningen bestå af en beskrivelse af de enkelte studier, som er inkluderet i forskningsoversigten, oftest i skematisk form.
Desuden er hele processen grundigt dokumenteret, så andre vil kunne gentage det hele.
Andre forskningsoversigter
Andre forskningsoversigter er ikke baseret på samme systematiske tilgang. Disse vil dog stadig kunne bidrage med interessante informationer, som kan indgå i artikler, hvor forskningen inden for et bestemt område samles og præsenteres.
Vi inkluderer både systematiske og andre forskningsoversigter.
Hvad kan forskningsoversigter bruges til?
Ofte vil man kunne læse en konklusion, som siger, at man ikke kan konkludere noget, og at der mangler forskning på området. Selv om det kan være skuffende nyt, hvis man leder efter information om, hvad der virker, så er stadig vigtig viden at have i baghovedet.
Hvem ved, måske man en gang får mulighed for at komme med forslag til noget, der skal forskes mere i, eller man kan gennemføre et projekt, hvor man bør involvere forskere.